Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu

Magdalena
Obiad
06.12.2018 9:31
Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu

Składniki: Na farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 4 większe pieczarki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Sprawdzają się doskonale na każdym przyjęciu, uroczystości rodzinnej czy też w święta (możecie je podać np. na drugi dzień świąt). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaję więcej pieprzu, farsz nie może być mdły w smaku). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej). Następnie dodajemy nasze mięso mielone (w razie potrzeby można dodać więcej oleju, ale nie za dużo). Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu Pyszne, proste w przygotowaniu paszteciki idealne do czerwonego barszczu. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/paszteciki-z-miesem-do-czerwonego-barszczu/