Kuchnia włoska: foccacia z rozmarynem i czosnkiem

Picante-
Dania mączne
31.01.2019 12:32
Kuchnia włoska: foccacia z rozmarynem i czosnkiem

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią (albo wkładamy ciasto do zamykanego pojemnika) i odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na min. 6-8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z miski, zagniatamy ponownie, wykładamy nim blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. Składniki: - 600 g mąki pszennej typ 00 - około 250-300ml ciepłej wody - 2 dag drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - około 50 ml oliwy - 3 ząbki czosnku - tymianek, bazylia, oregano, rozmaryn Wykonanie: Aby nadać ciastu wartości kalorycznych, wyrośnięty placek nakłuwano palcami robiąc w nich dziurki, które następnie obficie nasączano oliwą z ziołami. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę nadal mieszając ją z mąką za pomocą widelca (niekoniecznie całą wodę, należy zwrócić uwagę na konsystencję ciasta). Ciasto wyrabiamy jak typowe ciasto na pizzę, podwijając je pod spód. Po 10 minutach ciasto w blaszce nakłuwamy palcami, robiąc w nim wgłębienia. Drożdżowe ciasto przygotowujemy praktycznie tak, jak ciasto na pizzę. Połowę wody mieszamy z drożdżami, wlewamy w środek kopczyka z mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/01/foccacia-z-rozmarynem-i-czosnkiem.html