Składniki (2 sztuki): 25 g świeżych drożdży 540 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ziarenka z jednej laski wanilii 3/4 szklanki letniego mleka 80 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko (wielkość L) Składniki na kruszonkę: 75 g mąki pszennej 40 g zimnego masła 50 g cukru Masło posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie zagnieść rękoma do konsystencji grubego, mokrego piasku. 1 żółko (białko odstawić do posmarowania) Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 20-30 minut (jeśli chałka zbyt szybko zacznie się rumienić można ją przykryć papierem do pieczenia). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut, do podwojenia objętości. Dodać ekstrakt i ziarenka z wanilii, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn.