Nadziewany drożdżowy chrust

Pati
Desery
29.01.2019 14:52
Nadziewany drożdżowy chrust

To właśnie ona nadaje im cały smak 😉 Nadziewany drożdżowy chrust Składniki: Ciasto: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 całe jajko 60 g cukru 60 g masła 1 łyżka spirytusu 200 ml mleka Dodatkowo: masa krówkowa kukułkowa lub adwokatowa (u mnie firmy Helio) tłuszcz do smażenia cukier puder Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru, rozcieramy, później dodajemy około 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Pojawiły się klasyczne pączki z marmoladą, pączki z masą krówkową (przepis już wkrótce) oraz nadziewany drożdżowy chrust, który roboczo nazwałam kulfonami. Dzielimy na mniejsze kawałki (mniej więcej 13-14 cm), następnie na środku każdego robimy nacięcie. Połowę każdego z nich (5 cm) smarujemy (nie zbyt grubo) masą krówkową , składamy, dociskamy na końcach. XD Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić 😀 Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Smażymy na głębokim tłuszczu, partiami z obu stron do uzyskania ładnego brązowego koloru. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Rozwałkowujemy na średniej (około 1,5 cm) grubości, prostokątny placek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/inne/nadziewany-drozdzowy-chrust