Składniki: 1 pęczek botwiny (z większymi burakami) 1 pęczek młodej włoszczyzny 1 puszka fasolki piękny Jaś (400 g) 1 ćwiartka kurczaka 6 szt. ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 3 l wody 3 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżeczka cukru natka pietruszki Do zupy dodajemy odsączoną fasolkę z puszki wlewamy sok z kiszonych buraków. Odławiamy z zupy kurczaka i obieramy kości z mięsa. Wrzucamy z powrotem razem z pokrojoną wcześniej marchewką. W osobnej miseczce łączymy jogurt z 2 łyżkami wazowymi zupy. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy z jej powierzchni szarą pianę. Mieszamy i z powrotem wlewamy do całości. Dodajemy włoszczyznę oraz listki laurowe,ziele, pieprz i sól.