Ciasto bananowe z czekoladą

Magdalena
Ciasta
26.01.2019 14:27
Ciasto bananowe z czekoladą

Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8) 3 dojrzałe banany pół szklanki cukru trzcinowego muscovado 1 jajko klasy M 50 g masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki mąki pszennej 25 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej 70% Pantagruel Przygotowanie: I za każdym razem słyszałam, że przepis na ciasto bananowe z czekoladą wpisują na listę ulubionych. Rady: Wierzch ciasta warto delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w ten sposób będziemy kontrolować pęknięcie, ja dziś tego nie zrobiłam). Z tego przepisu korzystało już wiele osób, również tych dla których kuchnia nie jest zbyt przyjazna 😉 Po przestudzeniu nasze ciasto bananowe z czekoladą można oprószyć cukrem pudrem. Dziś polecam Wam proste ciasto bananowe z czekoladą. Masę przekładamy do foremki (standardowa keksówka, u mnie wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką, ale można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany obieramy i rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło i mąkę pszenną z sodą oczyszczoną (mąkę warto wcześniej przesiać). Ciasto bananowe (inaczej chlebek bananowy), to idealna propozycja również dla początkujących. Ciasto bananowe z czekoladą. 🙂 Jeśli tak jak ja lubicie banany i czekoladę, to koniecznie spróbujcie tego przepisu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-bananowe-z-czekolada/