Jajka na twardo – staną się gumowate Warzywa z dużą zawartością wody – stracą świeżość i jędrność Delikatne zioła takie jak natka pietruszki czy bazylia – będą się nadawały jako przyprawy do dań, ale na pewno nie do ich dekoracji – zupełnie stracą wygląd Sosy na bazie jajka – oddzielą się Jogurt naturalny, serek wiejski czy śmietana – staną się wodniste Ryby, która spędziły w lodówce kilka dni Na początku to może się Wam wydać stratą czasu (w końcu domowa zamrażarka nie jest tak duża jak restauracyjna chłodnia i wiemy mniej więcej co w niej jest), ale wierzcie nam – gdy wpadniecie w wir planowania posiłków, a zamrażalnik zacznie się wypełniać obiadami, łatwo będzie się pogubić. Wierzcie nam, nie ma nic cudowniejszego niż pyszny sos lub aromatyczny rosół (ale nie z torebki i nie z kostki – tylko naprawdę AROMATYCZNY) gotowy w pięć minut (od rozmrożenia oczywiście). Jak mrozić jedzenie – 10 zasad A zatem – jak to zrobić, żeby z zamrażalnika wyciągnąć coś pysznego, a nie bezsmakową pulpę (albo co gorsza coś, co nam zaszkodzi?) 10. W razie braku prądu nie otwieraj zamrażalnika W nagłych awariach prądu lub gdy zepsuje się Wam lodówka, nie otwierajcie drzwi do zamrażalnika. 6. Pamiętaj, że mrożenie nie zabija bakterii Na pewno niektórzy z Was kojarzą sceny z Kuchennych rewolucji, w których Magda Gessler wyrzuca tony zamrożonego jedzenia z restauracyjnych chłodziarek. Nowe mrożonki układamy zawsze na tyłach zamrażalnika, tak by w pierwszej kolejności sięgnąć po starsze dania (to pomaga nam także przy planowaniu posiłków – zaglądamy do zamrażalnika i od razu wiemy co mamy). 9. Dbaj o czystość zamrażalnika Zaśnieżony zamrażalnik na pewno nie będzie działał efektywnie – będzie słabo mroził – zmarnujecie tylko jedzenie i energię elektryczną. Dzięki temu unikniecie rozmrażania sosu jak dla ośmiu osób, w sytuacji gdy do stołu siadają np. dwie – rozmrozicie dokładnie tyle porcji, ile akurat będziecie potrzebować i nic się nie zmarnuje. Żywność można też mrozić w pojemnikach plastikowych i szklanych, pod warunkiem, że na opakowaniu znajduje się informacja, że nadają się do niskich temperatur. Ale tak naprawdę, jeśli w miarę regularnie zjadacie to co zamrożone, wystarczającym rozwiązaniem są zamykane plastikowe worki, z których po prostu przed zamknięciem trzeba pozbyć się jak najwięcej powietrza. Mrożone jedzenie chłodzi swoich sąsiadów – dania mrożą się wzajemnie i lodówka nie musi aż tak się wysilać (czyli zużywać aż tyle prądu. Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia. – Pewnie nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale pusty zamrażalnik jest nieekologiczny – to strata prądu (i przy okazji pieniędzy). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości – raz a dobrze, a potem wyciągamy z zamrażalnika, gdy jest taka potrzeba. Podstawowa zasada zdrowego przechowywania żywności jest taka, że produkty gotowane, smażone, pieczone można bezpiecznie przechowywać w lodówce w szczelny zamkniętych pojemnikach do czterech dni, choć najlepiej jest je zjeść trzeciego dnia, lub zamrozić. Generalnie produkty w zamrażalniku warto układać ciasno – dzięki temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się plastikowe torebki strunowe do mrożenia, np. Niezbędny Jan, Ikea też sprzedaje takie woreczki, choć najlepsze są woreczki z suwakiem (jakoś czas temu widzieliśmy je w Biedronce). Pamiętajcie – wbrew temu co mogłoby się wydawać – mrożenie nie zabija bakterii. Dlatego w razie wątpliwości co do tego, jak długo danie leżało w zamrażalniku, lepiej się go pozbyć niż ryzykować zatruciem. 7. Nigdy nie zamrażajcie tego co już raz rozmroziliście .Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Dzięki temu mamy pewność nie tylko co do ich właściwości odżywczych, ale też co do jakości i wyglądu rozmrożonego jedzenia (innymi słowy – że nadal będzie smacznie, zdrowo i apetycznie). My oczywiście nie polemizujemy z amerykańskimi naukowcami, ale trzymamy się zasady by wszystkie nasze mrożone obiady zjeść w ciągu miesiąca (czyli szybciej niż zalecają Amerykanie). Opisuj mrożonki W naszej kuchni chodzi o to by nie marnować jedzenia, bez względu na to czy jest świeże czy mrożone. Jedzenia mrożonego nigdy nie rozmrażamy w temepraturze pokojowej, albo, nie daj Bóg, wystawiając na słońce. Możesz wcześniej zamrozić w specjalnych pojemnikach lub po prostu w plastikowej butelce wodę i, kiedy się zamrozi, dodać do gorącego rosołu, żeby go schłodzić. Idealnym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe, do którego trzeba jednak mieć specjalny sprzęt (my dajemy radę bez tego, ale jeśli macie ekstra budżet – pewnie warto w to zainwestować). Mrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. 8. Nie zamrażaj jedzenia, które jest nieświeże Mrożenie na pewno nie doda mu świeżości. Nie jest to łatwe w przypadku płynnych produktów, ale warto powalczyć, bo powietrze jest wrogiem jedzenia:) Powstały na podstawie naszych doświadczeń i tego czego nauczyliśmy się od innych (m.in. od amerykańskich blogerów, bo Amerykanie mrożą na potęgę). Zobacz przepis na najpyszniejszy na świecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Zupa czy sos, jak każdy płyn, który zmienia stan z ciekłego w stały, zwiększą objętość co może doprowadzić do uszkodzenia, rozsadzenia szkła. Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawcie trochę wolnego miejsca od góry. Oznaczcie każdą mrożonkę tak, byście nie mieli wątpliwości co w niej jest. Domowe, mrożone jedzenie może być równie smaczne i zdrowe jak świeże – pod warunkiem, że dobrze je zamrozimy i prawidłowo rozmrozimy. Są jednak takie składniki, których nie warto wkładać do zamrażalnika: Surowe jajka – popękają Jak rozmrażać jedzenie? Rozmrażanie to zupełnie inna historia – na osobny wpis. Trzeba tylko znać dwie zasady: – Po pierwsze trzeba wiedzieć jak mrozić jedzenie. Jeśli mrożonki są nieopisane, czyli nie wiadomo kiedy zostały zamrożone – zdecydowanie tak. Co do zasady nie powinno używać się do mrożenia słoików, gdyż szkło może popękać pod wpływem niskiej temperatury. Do opisywania mrożonek można kupić dwa markery w różnych kolorach – inny do surowego i gotowanego jedzenia. Worek należy ułożyć płasko na desce, spłaszczyć go i przesuwać bąbel z powietrzem w kierunku zamkniękcia. Jeśli jesteście bardzo pilni i obowiązkowi możecie też przygotować listę mrożonek, którą będziecie trzymać w kuchni i na bieżąco aktualizować (my jeszcze wciąż pracujemy nad jej zrobieniem ;-)). Wyjątkiem są warzywa – które można gotować bezpośrednio po wyjęciu z zamrożenia. Sprawdź nasz przepis na Shepard’s pie – danie idealne do mrożenia. Ale warto zwracać uwagę na to, czy ścianki nie są ośnieżone. Sprawdź nasz przepis na calzone – danie idealne do mrożenia. 4. Staraj się by w pojemnikach było jak najmniej powietrza.