Zimowa sałatka z fasolowymi kulami

Justyna
Sałatki
24.01.2019 1:10
Zimowa sałatka z fasolowymi kulami

SKŁADNIKI: - 2 garści roszponki - 1 opakowanie pasty z białej fasoli Z GRUNTU DOBRE - 100 g sera feta - 1 duża garść kiełków jarmużu - 2 ugotowane buraki - 3 mandarynki - 1/2 owocu granatu - świeżo mielony pieprz kolorowy SKŁADNIKI NA DRESSING: - 5-6 łyżek oleju rzepakowego - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1 łyżka octu winnego białego - 1 łyżka octu balsamicznego - sól, świeżo mielony pieprz 20 min. 4 porcje PRZYGOTOWANIE: - Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Do tego soczyste mandarynki, słodki burak oraz lekko kwaśne ziarenka grantu, które wraz z fasolkowymi kulami ułożyłam na roszponce skąpanej w winegrecie z dodatkiem czosnku. Rewelacyjna sałatka, której głównym bohaterem są przepyszne kule przygotowane z pasty z białej fasoli i sera feta, obtoczone w kiełkach jarmużu. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które obtaczamy w posiekanych kiełkach (najwygodniej robić to w rękawiczkach). - Buraka kroimy na niezbyt duże kawałki lub wykrawamy z niego kółeczka (wykorzystujemy do tego foremkę do pieczenia ciasteczek lub mały kieliszek), które przekrawamy na połówki. - Roszponkę skrapiamy połową przygotowanego dressingu i wykładamy na miskę lub talerze naprzemiennie z burakami, mandarynkami i fasolowymi kulami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://justasalad.pl/fasolkowe-zimowisko/