English version Pasta with roasted duck and mushrooms (4-5 servings) Ingredients: 1/4 cup sweet red wine 10 g dried mushrooms 150 g mushrooms , sliced salt, pepper vegetable oil and butter for frying 2 cloves garlic, chopped 1 onion , diced 2 carrots, diced 300 g roasted duck, cut in large dice 2 tsp chopped fresh rosemary 1 cup chicken stock 400 g dried pappardelle or other wide pasta shape, cooked and drained 1/2 cup grated Parmigiano-Reggiano 2 tbsp chopped fresh flat-leafed parsley, Preparation: Składniki: 1/4 szklanki słodkiego czerwonego wina 10 g suszonych grzybów 150 g grzybów (np. pieczarek) pokrojonych w plasterki sól pieprz olej roślinny i masło do smażenia 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 szklanka bulionu drobiowego 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego 1/2 szklanki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki Przygotowanie: Umieść suszone grzyby w misce, zalej winem i odstaw do namoczenia na 30 minut. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 do 7 minut. In a large pan, heat 1 tbsp butter over medium-high heat, add the fresh mushrooms and sauté until they start to soften and browned, for about 5 minutes. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła, dodaj świeże grzyby i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut. In the same pan heat 1 tbsp oil over medium heat, add the onion, garlic and carrot, cook until they start to soften and are lightly brown, about 5 to 7 minutes. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Gotuj, aż wino prawie całkowicie odparuje i dodaj grzyby wraz z bulionem i gotuj dalej aż połowa odparuje. Place dried mushrooms in the bowl, add wine and let it soak for 30 minutes. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek.