Krem kawowy poleca się na podwieczorek! (składniki na 2 porcje) - 200 g rzadkiego jogurtu naturalnego - 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1 łyżce wrzątku - 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku - 75 ml słodzonego mleka skondensowanego - 2 rozdrobnione ciastka Speculaas (lub inne, bez kremu) - 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36% + 1 łyżka cukru pudru - dodatki: rodzynki moczone przez noc w rumie, 2-3 kostki startej mlecznej czekolady Jogurt, mleko skondensowane i kawę umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Żelatynę zahartować mieszanką jogurtową - w tym celu należy dodać do rozpuszczonej żelatyny 1 łyżkę mieszanki i dokładnie wymieszać. To delikatny krem z dodatkiem kawy, ozdobiony bitą śmietaną, rodzynkami w rumie i wiórkami czekolady. Krem podałam w małych słoiczkach, bardzo lubię ten sposób prezentacji deseru - porcja jest idealna! Pod koniec ubijania wsypać 1 łyżkę cukru pudru. Pod koniec ubijania wsypać 1 łyżkę cukru pudru. Jestem naprawdę zadowolona z efektu - myślę, że ten kawowy deser zrobi wrażenie na Waszych gościach. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, aż powstanie gładki krem kawowy.