Kutia

Anna
Desery
18.01.2019 17:28
Kutia

Składniki: szklanka pszenicy (pamiętaj, aby była bez łusek); szklanka maku niebieskiego; pół szklanki płynnego miodu; 10 dag orzechów włoskich bądź laskowych; 5 dag rodzynek; laska wanilii; pół łyżki słodkiej śmietanki do polania (nie jest to warunek konieczny) Sposób przygotowania: Pszenicę należy wypłukać oraz namoczyć w zimnej wodzie – zostawić na noc / ewentualnie sześć godzin, aby ona zmiękła. Kutia jest rewelacyjna oraz wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Świąt. Następnie zalej wrzątkiem oraz gotuj przez okres jednej godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. W tym samym czasie zajmujemy się makiem oraz bakaliami, ponieważ również wymagają moczenia. Należy go wypłukać oraz zalać wrzącą wodą ( jeden raz zagotuj). Natomiast migdały sparz wrzątkiem oraz obierz ze skórki. Miej jednak na uwadze, że porcja kutii to około 742 kalorii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/kutia/