Składniki dla 4 osób: 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. karkówki 1 biała cebula 2 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka czarnego pieprzu olej roślinny do smażenia Dodatki: 8 plastrów surowego wędzonego boczku 4 bułki hamburgerowe 1 czerwona cebula 1 duży pomidor 2 ogórki kiszone 1 sałata rzymska lub ½ lodowej Przygotowanie: Chętnie odpowiem na każdy komentarz 😊 Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ << Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram. Po trzecie ta wariacja na temat hamburgera, nie ustępuje w niczym swojemu wołowemu odpowiednikowi 😊 Hamburger wieprzowy z Ajvarem Podravka jest pod wieloma względami jest nawet lepszy. Polecam przepis na Hamburger wieprzowy z Ajwarem Podravka, zwłaszcza że jest przygotowany w formie krok po kroku, co znacznie ułatwi zadanie. Krok 4: Na jednej połówce bułki ułóż sałatę, cebulę, kotleta, plastry pomidora, chrupiący boczek i plastry ogórka kiszonego. Krok 1: Mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Następnie ułóż na kratce, aby przestygł i osączył się z tłuszczu (możesz położyć pod kratkę ręcznik papierowy). Krok 3: Na niewielkiej ilości oleju podsmaż z obu stron boczek, aż będzie złocisty i chrupiący. Następnie usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Smak tego dania przynosi mi na myśl Trogir, moje ulubione miejsce w Chorwacji. Bułki opiecz na patelni grillowej lub np. w piekarniku. Jedna uwaga zaopatrzcie się w serwetki, jedząc tego burgera nie da się nie ubrudzić 😉 Przygotuj inne dodatki: cebulę pokrój w krążki, pomidora i ogórka w plastry. Nie twierdzę, że jest to oryginalna receptura na hamburgera. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu. Tak przygotowany kotlet można zjeść również z dodatkiem pieczonych ziemniaków (przepis TU) i prostej sałatki (przepis TU). Posłuży świetnie zarówno jako sos do mięs, zamiennik ketchupu na zapiekance, czy gotowy dip do karnawałowych przystawek. Po drugie uważam, że w kuchni trzeba eksperymentować i szukać nowych smaków.