To przepis, do którego często się wraca, typowe comfort food, lepsze i szybsze niż jedzenie na wynos :) Pikantna wieprzowina w sosie sriracha Drukuj przepis Składniki ► polędwiczka wieprzowa [300 g] ► sos sriracha [1 lub 2 łyżki – zależy od preferowanego stopnia ostrości, ja zwykle daje 1 i 1/2 :)] Podawać z ryżem, ulubionym makaronem np. udon, ryżowym czy chow mein, choć świetnie będzie smakowało także z kaszą czy nawet w kanapce :) Myślę, że to mięsko odnajdzie się nie tylko z ryżem czy makaronem, ale także w inspirowanej Azją kanapce na gorąco. W międzyczasie przygotować sos: w misce wymieszać dokładnie szklankę wrzątku z cukrem, sosem sojowym, sosem sriracha i skrobią. Sos wlać na patelnię do mięsa i redukować na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 3-5 minut). sos sojowy [2 łyżki] ► cukier brązowy trzcinowy [2 łyżki] Oprószyć mięso solą i pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, aż mięso lekko zbrązowieje.