Cynamonowe rollsy ze słonym karmelem

Picante-
Desery
16.01.2019 10:46
Cynamonowe rollsy ze słonym karmelem

Pyszna sprawa - wypróbujcie :-) Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 1 szklanka mleka (250ml) - 20 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 g roztopionego masła - szczypta soli - 1/4 kostki masła - 1/3 szklanki cukru trzcinowego - 2 łyżki cynamonu - 10 dag cukru białego - 4 dag masła - 60ml kremówki 30 lub 36% - szczypta grubej soli morskiej Wykonanie: Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak). Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, następnie dodajemy do niego cynamon i cukier trzcinowy, mieszamy. Samo, z nadzieniem - bez znaczenia - jest tak uniwersalne i pyszne, że sprawdzi się praktycznie z każdym dodatkiem. Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy roztopione masło, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/01/cynamonowe-rollsy-ze-sonym-karmelem.html