Składniki na dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Tak więc nie poszłam na skróty i nie zagniatałam wszystkiego razem, tylko według poniższego: 1. Żółtka zmiksuj z cukrami na puch. Bo za trudny, bo za dużo tego, za dużo mycia po jej przygotowaniu, bo to przepis nie “na skróty… Piecz przez 1h i 45min – 2h w 170-180C w opcji grzania góra-dół, od połowy pieczenia przykryj folią aluminiową górę ciasta, aby się nie spiekła. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. 2. W osobnej misce/naczyniu szerokim posiekaj masło z mąką na taką kruszonkę. 4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem, cynamonem i dusimy na miękki mus.