PONIEDZIAŁEK: SAŁATKA COBB

Agnieszka
Sałatki
14.01.2019 10:11
PONIEDZIAŁEK: SAŁATKA COBB

Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka musztardy miodowej Szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Składniki: 2 małe filety z kurczaka lub 200 g polędwiczek 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. Różne są przepisy na sos do sałatki, my proponujemy lekki dresing na bazie jogurtu. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Możecie dodać go od razu do słoika, kładąc na samo dno, albo spakować osobno i polać nim sałatę przed jedzeniem. Żelazny zestawskładników sałatki to kurczak, awokado, jajko na twardo, sałata pomidorki i cebula. Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dziś sałatka COBB jest jednym z najbardziej popularnych dań w USA. Po raz pierwszy przygotował ją w 1937 r. bardzo głodny kucharz. Wieczorową porą wpadł do swojej knajpy i na szybko zrobił sobie takie cudo. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Odstaw na 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-salatka-cobb/