Ta sól jest tak bardzo oczyszczona, że dopiero w dalszych procesach dodatkowo się ją wzbogaca jodem, wybiela (tylko i wyłącznie ze względów estetycznych, jakby białe było synonimem ‘najzdrowsze’), dodaje do niej substancje przeciwzbrylające jak niebędące bez wpływu na zdrowie tlenek aluminium i żelazocyjanek (w USA całkowicie jako dodatek do żywności zakazany, u nas – dodawany w ilości do 1%, oznaczenie na opakowaniu – E536). Sól morska z kolei jest pozyskiwana przy użyciu wyższej temperatury a nie środków chemicznych, lub też – całkowicie naturalnie, w krajach ciepłych i słonecznych – suszona na pełnym słońcu. Mieszają się w niej słodkowodne i słonowodne glony bogate w beta karoten, stąd w procesie odparowywania sól nabiera lekko brzoskwiniowego koloru. Słona w smaku i ostra w zapachu (porównywanym do zapachu zepsutych jajek), jest naturalnym ciemnym halitem z domieszką związków siarki (siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru). Sól morska w płatkach – np. angielska Maldon – to organiczna sól morska pozyskiwana całkowicie ręcznie. Jedna z ostatnio ‘modnych’ soli – uznawana za najzdrowszą sól himalajska, pochodzi ze wschodniego pasa Karakorum z Pakistanu. Różne miejsca, nie tylko morza, z jakich pozyskuje się wodę do produkcji soli zwanej potocznie ‘morską’, dają różne rodzaje soli, o różnym kolorze, fakturze i składzie chemicznym. Sól ta zeskrobywana jest ręcznie z nadmorskich klifów i skał w czasie odpływu. Basen tej rzeki i jej bezpośrednie ujście do morza to teren z bardzo małą intensywnością opadów a dużym naturalnym parowaniem – złoża soli stanowią tu całkowicie naturalny element krajobrazu. Jest mocno słona, bez goryczki obecnej czasami w soli morskiej, ma wysoką zawartość naturalnego magnezu i wapnia. Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas, żelazo i jod. Sól morska francuska Guerande, zwana też fleur de sel i kawiorem wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). To jest ta sól, której obecnie używam na zmianę z portugalską solą morską. Sól hawajska, produkowana u wybrzeży Hawajów, produkowana jest w kilku wariantach. Jak napisałam na wstępie – sól soli nie równa.