Chrupiące frytki z batatów

Fit
13.01.2019 16:12
Chrupiące frytki z batatów

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – chipsy z batatów – sałatka z batatem i jakiem na miękko – frytki z cukinii PIKANTNE FRYTKI Z BATATÓW Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 1 spory batat – 1 łyżka maki kukurydzianej – 2 łyżki oliwy z oliwek – pół łyżeczki wędzonej papryki – pół łyżeczki ostrej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego Składniki sos: – 1/3 szklanki majonezu (możesz użyć wegańskiego) – pół łyżeczki wędzonej papryki – 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej harissa (możesz zastąpić ostrą papryką i odrobiną kminu rzymskiego) – 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: Bataty umyj, nie obieraj ze skórki, a następnie pokrój w słupki o podobnej wielkości ok 3-4 mm boku. Już nie raz na blogu pokazywałam Wam przepis na frytki z warzyw i frytki z batatów, oraz bataty z sosem z awokado. Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Używałam wcześniej mąki ziemniaczanej, ale mam wrażenie że zostawał jej smak i niektóre białe części, a chrupkość jednak nie była idealna. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/pikantne-frytki-z-batatow/