Pełnoziarniste czekoladowe babeczki

Magdalena
Ciasta
13.01.2019 16:29
Pełnoziarniste czekoladowe babeczki

Składniki: (na 10-12 sztuk w zależności od wielkości papilotek) - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - pół szklanki cukru trzcinowego muscovado (jeśli nie będziecie podawać babeczek z polewą ilość cukru można zwiększyć) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżeczki cukru waniliowego - 1 pełna łyżka kakao – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 - 1 jajko klasy L - 1 szklanka mleka - 100 g masła - do podania: polewa czekoladowa – u mnie z mlecznej czekolady - opcjonalnie dodatki: u mnie część babeczek miała w środku żurawinę (do nabycia w Yerba MaTe 24 ), część pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, a część była bez niczego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. A ja… wracam do mojej babeczki, bo za chwilę zostaną tylko słodkie okruszki 😉 Szukając produktów do wypieków i innych dań zajrzyjcie do sklepu Yerba MaTe 24 I… nie zapomnijcie napić się yerby (postawi każdego na nogi ;)) Takie pełnoziarniste czekoladowe babeczki idealnie sprawdzają się na spotkania z przyjaciółmi lub po prostu na poprawę humoru 😉 Pełnoziarniste czekoladowe babeczki Proste, pyszne czekoladowe babeczki przygotowane na mące pszennej pełnoziarnistej. Jeśli chcemy na tym etapie możemy dodać ulubione dodatki (np. żurawinę lub posiekaną czekoladę). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości babeczek, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babeczki najczęściej pieką się około 20-25 minut. Kilka prostych składników, machnięć łyżką, dosłownie kilka minut oczekiwania i można się delektować małym słodkim wypiekiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pelnoziarniste-czekoladowe-babeczki/