żytnie pełnoziarniste Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania gofrownicy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. I jedna uwaga: przy gofrach, i to każdych, trzeba tylko pamiętać, żeby je robić w maszynce z dużą mocą, inaczej wyjdą nam kapcie, a nie chrupiące wafelki. Robi się je bardzo szybko i są pyszne, no i przy okazji zdecydowanie zdrowsze niż te klasyczne na mące pszennej. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem ubiłam do nich kremówkę z odrobiną barwnika spożywczego. Chodziło za mną coś słodkiego, ale takiego, co by powodowało we mnie mniejsze wyrzuty sumienia, niż klasyczny deser 😀.