Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Natalia
Fit
12.01.2019 15:13
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie tu: Ciasto marchewkowe 2 jajka 150 g erytrytolu lub ksylitolu 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 1/2 startego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Krem: 400 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować z dodatkiem masła orzechowego (i opcjonalnie ksylitolu i soli, jeśli nie było ich jej w składzie masła), przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, nie za słodkie, z wyczuwalnym smakiem lekko słonego masła orzechowego. Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Oczywiście jest też bardzo sycące, jednym kawałkiem można się doskonale najeść i przy okazji zaspokoić apetyt na wszelkie słodkości. Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie tu: Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. W masie nie mogło zabraknąć masła orzechowego, u mnie typu crunchy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2019/01/penoziarniste-ciasto-marchewkowe-z.html