Wlać ciasto na środek patelni i pozwolić, aby samo się ,,rozprowadziło, w ten sposób uzyskamy dobrą grubość ciasta i ładne brzegi (nie próbujcie rozprowadzać go okrężnymi ruchami jak ciasto naleśnikowe – przez to uzyskane brzegi będą cienkie jak w naleśniku i nie utworzy się chrupiący brzeg a’la pizza. Usmażone ciasto można przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i traktować jak każdy spód do pizzy – dodać dodatki i podpiec przez kolejne 10-15 minut. Bardzo długo szukałam przepisu, który byłby zdrowszym odpowiednikiem pizzy – próbowałam wielu opcji, na blogu znajdziecie spód z kalafiora czy śniadaniową pizzę z tortilli. Fit spód do pizzy Drukuj przepis Składniki ► mąka z ciecierzycy [100 g / 2/3 szklanki] ► oliwa [10 g / 1 łyżka] Przygotowuje się szybko i prosto, ciasto jest cieniutkie i chrupiące na brzegach, a sam spód bez dodatków ma niemal 20% białka! Chciałam, żeby przepis był bajecznie prosty i na tyle zdrowy, aby można go było włączyć do menu jako część zróżnicowanej diety. Chciałam przygotować przepis, z którego mogliby skorzystać wszyscy: bezglutenowcy, weganie, dbający o sylwetkę i zasuwający na siłowni.