Zaskoczy swoim smakiem domowników i gości Składniki: biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia warstwa wiśniowa: - 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców - 4 łyżeczki żelatyny masa budyniowa: - 500 ml mleka - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 4 żółtka - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 200 g masła beza makowo - kokosowa: - 4 białka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki suchego maku - 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych polewa: - 100 g masła - 6 łyżek cukru - 5 łyżek kakao - 3 łyżki mleka Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Bądź na bieżąco! 20 ciast beza makowo kokosowa biskup biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto biskup ciasto makowe dżem wiśniowy mak Polewę wykładamy na bezę makowo - kokosową i obsypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Ostygniętą bezę makowo - kokosową wykładamy na masę budyniową. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Ciasto Biskup to rozpływające się w ustach połączenie biszkoptu, masy budyniowej, wiśniowej i bezy makowo - kokosowej, oblane czekoladą. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masę budyniową wykładamy na zastygnięte wiśnie.