Zupa pomidorowo-cukiniowa z mięsnymi pierożkami z ziołowego ciasta 1 l rosołu 1/3 l przecieru pomidorowo-cukiniowego (tzw keczup z cukinii) lub butelka gęstego soku z pomidorów 200 g mąki 70 ml wody 1 jajko garść suszonej pokrzywy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 100 g mięsa mielonego pieprz, sól 2 l wody Wykonanie krok po kroku Mam dla Was dzisiaj przepis dla tych, którzy hołdują zasadzie, że z rosołu, który został z niedzielnego obiadu należy przygotować pomidorową z makaronem, a jednocześnie mają dosyć tradycyjnej pomidorówki. W sumie cieszę się, że nie muszę już nosa z domu wychylać, tylko oddać się gotowaniu na moim ulubionym kaflowym piecu w izbie. Na każdym układamy pół łyżeczki mięsnego farszu i formujemy pierożki (ja korzystam z takiego zmyślnego lejka do pierożków) . Makaron z pokrzywą Jeśli szukacie innych pomysłów na pyszną zupę, to znajdziecie je w starszych postach: Z ciasta formujemy kulę i odkładamy na pół godziny w chłodne miejsce. Latem zamiast suszonej pokrzywy można użyć świeżych ziół i przygotować ciasto według przepisu na zielony makaron: Jeśli korzystamy z surowego mielonego, to doprawiamy je solą i pieprzem. Jeśli użyjemy mięsa z rosołu, wystarczy odrobina pieprzu.