Makowiec z bakaliami

Wiesław
Boże Narodzenie
17.12.2017 8:42
Makowiec z bakaliami

Wilgotny i puszysty makowiec oblany białą czekoladą i obsypany wiórkami kokosowymi przypominającymi pierzynkę śniegową 500 g maku 250 g masła 1 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, migdały lub inne) aromat rumowy lub waniliowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki mleka w proszku wiórki kokosowe Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem (1 cm wyżej) i gotujemy 20 minut. (Dla leniwych albo z braku czasu można wykorzystać gotowy mak z bakaliami z puszki, wtedy dodatkowo dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i o połowę mniej bakalii. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie z margaryną. Makowiec pieczemy około 1 godz. w temp. 190 st. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Gorącą polewę wylewamy na makowiec i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2014/12/makowiec-z-bakaliami.html