Mleko to produkt, na temat którego powstało niedawno wiele mitów. Mitem jest twierdzenie, że mleko jakoś cudownie wpływa na organizm człowieka i powinniśmy pić je od dziecka każdego dnia. Mitem jest jednak również stwierdzenie, że mleko w jakikolwiek sposób jest szkodliwe dla przeciętnego człowieka. Warto więc obalić kilka mitów i poznać kilka faktów na temat tego napoju.
Fakty i mity o mleku
Mleko jest szkodliwe – MIT
Mleka nie warto się obawiać. Nie ma żadnych dowodów naukowych, aby było ono szkodliwe dla ogółu społeczeństwa. Jedynym przeciwwskazaniem do jego picia jest nietolerancja laktozy. Nagonka na mleko jest więc zupełnie nieuzasadniona – mleko możemy, a nawet powinniśmy pić.
Mleko UHT zawiera znikomą ilość wapnia – MIT
Mleko UHT, czyli pasteryzowane w wysokiej temperaturze nie jest pozbawione wapnia. Podczas pasteryzacji znika jednak specyficzny smak mleka oraz pewna ilość witamin z grupy B oraz witaminy C.
Mleko jest silnym alergenem – FAKT
Mleko jest dość silnym alergenem, szczególnie dla niemowląt i dzieci. Alergia na składniki mleka mija jednak z wiekiem i w dorosłym życiu nie występuje.
Nietolerancja laktozy w Polsce dotyczy 15% osób – FAKT
Ok. 15% Polaków cierpi na jakąś formę nietolerancji laktozy. Ma to związek z niedoborem enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy. UWAGA: ser żółty nie zawiera laktozy, wbrew temu, co chcą nam wmówić niektórzy producenci żywności.
Picie mleka prosto od krowy może być niebezpieczne – FAKT
Mleko prosto od krowy jest pyszne i zdrowe. Może jednak zawierać szkodliwe bakterie, dlatego zawsze pijemy je na własne ryzyko.
Lepiej nie pić mleka podczas choroby – FAKT
Podczas infekcji wirusowej lub bakteryjnej lepiej zrezygnować z mleka. Jest ono bowiem doskonałą pożywką dla drobnoustrojów.
Jak wybrać dobre mleko? Poznaj kilka trików
Wybieraj mleko z końca półki
Dzięki temu mleko prawdopodobnie będzie miało dłuższą datę przydatności do spożycia.
Wybieraj chude mleko
Mleko nie powinno być zbyt tłuste. Jeśli pijesz mleko codziennie, lepiej postaw na to z zawartością 0,5% do 2% tłuszczu. Dzięki temu zmniejszysz codzienną ilość dostarczanych kalorii.
Mleko O% tłuszczu – NIE
Mleko pozbawione tłuszczu nie zawiera cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Warto więc pić mleko z niewielką zawartością tłuszczu.
Mleko świeże
Najwięcej witamin, minerałów i smaku ma mleko świeże, czyli takie, które pasteryzowane było w temperaturze nie wyższej niż 71,7 stopni C.
Mleko bez laktozy
Mleko bez laktozy lub z jej obniżoną zawartością to idealna propozycja dla osób, u których zwykłe mleko wywołuje problemy trawienne. Takie mleko smakuje bardzo podobnie i zawiera podobne właściwości odżywcze.