Masło i margaryna goszczą na naszych stołach bardzo często. Powstało na ich temat jednak bardzo dużo mitów, które warto w końcu obalić.
Fakty i mity na temat masła i margaryny
Masło powoduje problemy z pamięcią – MIT
Masło powoduje sklerozę, czyli miażdżyce. Nie ma natomiast żadnego wpływu na naszą pamięć. Masło, poprzez podnoszenie poziomu złego cholesterolu powoduje nie tylko miażdżycę, ale i idące za nią problemy z sercem.
Margaryna polecana jest cukrzykom – PRAWDA, ale...
Tylko w przypadku, gdy margaryna ma obniżoną zawartość kalorii, nie zawiera w sobie tłuszczów utwardzonych oraz pozbawiona jest wszelkich konserwantów, barwników, itd.
Na maśle nie wolno smażyć – PRAWDA
Masło ma niską temperaturę spalania, co oznacza, że zaczyna wydzielać ono szkodliwe dla człowieka związki. Można jednak smażyć na maśle klarowanym lub zwykłym, ale tylko chwilę (np. jajecznica).
Czym kierować się przy wyborze masła?
Skład
Najważniejszy jest skład masła. Masło powinno zawierać przynajmniej 83% tłuszczu mlecznego i...nic więcej. Jeśli w „maśle” są konserwanty, tłuszcz rośliny, czy inne składniki – to nie masło, a miks tłuszczu.
Miękkie masło
Wiele produktów masło-podobnych chwali się na swoich etykietach tym, że łatwo je rozsmarować. W takim przypadku niestety nie jest to masło. Prawdziwe masło zawsze będzie twarde do wyjęciu z lodówki.
Masło roślinne
Masło roślinne na pewno nie jest masłem. Masło wykonuje się w tłuszczu mlecznego i nigdy z tłuszczu roślinnego.
Czym się kierować przy wyborze margaryny?
Konsystencja
Najgorszym wyborem będzie margaryna w kostce, która jest twarda. Oznacza to, że ma w składzie tłuszcze utwardzane – najgorsze z możliwych.
Kalorie
Zwracaj uwagę na to, aby margaryna miała jak najmniej kalorii. Niektóre z nich zawierają więcej kalorii, niż prawdziwe masło.
Cena
Producenci margaryn lubią wyciągać od nas pieniądze. Ceny za takie same margaryny mogą się naprawdę sporo różnić. Warto więc porównywać skład i ceny.