Składniki (keksówka 26x14cm): 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki orzechów laskowych (ok. 100 g) 2 jajka (wielkość L) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki nutelli Banany ze śmietaną zmiksować blenderem. Wersja z nutellą i orzechami jest tak pyszna, że nawet mój Mąż, który miłośnikiem bananowego chlebka zdecydowanie nie jest, zjadał go z zaangażowaniem ; ) Jeśli zdarzy mi się zrobić większe zapasy wszyscy przestają mieć na nie ochotę i banany odnajdują drugie życie w postaci chlebka ; ) Do masy jajecznej dodać banany, śmietanę, olej oraz Nutellę i miksować kolejne 3 minuty, a następnie dodać stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Piec około godzinę (do suchego patyczka), a jeśli góra będzie się przypiekać wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Chlebek wyszedł wilgotny, choć nie tak mocno zbity jak w tradycyjnej wersji, a do tego bardzo aromatyczny.