Spróbujcie 🙂 Do siekania białej kapusty używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: 150 g kapusty kiszonej (u mnie domowa z tego przepisu) pół mniejszej główki białej kapusty 300 g kiełbasy (można dać mniej) – u mnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie dziś 7 większych) 3 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników 3/4 opakowania makaronu makaronu łazanki – u mnie makaron z borowikami Makarony Babuni 1 cebula Przygotowanie: Obie kapusty należy obgotować. Ja miałam już wcześniej ugotowaną kiszoną kapustę – został mi nadmiar z innego dania (kapusta zalana wodą do wysokości, gotowana do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim). Choć najczęściej przygotowuje je, gdy mam w domu nadmiar jakiegoś składnika – czy to kapusty (jak w dzisiejszym przypadku), czy to pieczarek lub jakiś kabanosów itd. Kolejno dodajemy stopniowo ugotowaną białą kapustę (ja z odrobiną wody z gotowania kapusty), mieszamy. Zajęłam się tylko białą kapustą – szybko ją poszatkowałam, zalałam wodą do wysokości, posoliłam i gotowałam do miękkości, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki łazanek. Dzisiejszy przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą odbiega od tradycyjnej wersji, ale jest naprawdę smaczny. Łazanki z kiszoną i białą kapustą Lubicie łazanki? Następnie dodajemy kiszoną kapustę mieszamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu pod przykryciem.