mąki pszennej tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 5 małych gruszek Następnie dodać cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, w duecie z gruszką wychodzi wspaniały, pięknie się prezentujący deser. Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami (składniki na keksówkę 24x10 cm) - 100 g masła - 2/3 szkl. Pieczenie: Temperatura: 165ºC Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka) Pieczenie: Temperatura: 165ºC Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka) Pierwsza próba stworzenia przepisu okazała się fiaskiem - gruszki zatopiły się w cieście :D Do czekolady dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksować do połączenia się składników. Początkowo studzić w foremce (ok. 15min.), a następnie na kratce. Do masy czekoladowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.