Składniki: 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, obranych i częściowo ugotowanych w osolonej wodzie przez 10 minut, pokrojonych w cienkie plasterki 1 szklanka śmietanki 36% 150 g serka śmietankowego 1 łyżka drobno posiekanych: rozmarynu, tymianku i oregano 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól i pieprz 1/2 szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. English version Cheesy scalloped potatoes (4 servings) Ingredients: 2 tbsp butter 1 kg potatoes, peeled partially cooked in the salted water for 10 minutes and thinly sliced 1 cup double cream 150 g cream cheese 1 tbsp finely chopped rosemary, thyme and oregano 3 cloves of garlic, minced salt and pepper 1/2 cup grated Parmesan cheese Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, zapieczone w delikatnym sosie śmietanowym z ziołami pod warstwą parmezanu, z pewnością przypadną do gustu każdemu. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej odpocząć przez 5-10 minut przed podaniem do delikatnego stężenia. W średnim rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, ser śmietankowy, zioła, czosnek i wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij folię, piecz następne 15 minut, po czym posyp parmezanem i piecz kolejne 15 minut, do ładnego zarumienienia.