chleb graham na zakwasie orkiszowym

chleb graham na zakwasie orkiszowym

Składniki 250g mąki pszennej chlebowej 720 250g mąki graham 1850 200g aktywnego zakwasu orkiszowego 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżki oliwy 400 ml letniej wody Wykonanie Mąki umieszczam w misie miksera. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Ja to zrobiłam w ten sposób: durszlak postawiłam na stole, blachę do góry dnem przyłożyłam do wierzchu durszlaka i jednym zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Piekę dwa, trzy razy w tygodniu, w weekend zdarza mi się nawet w sobotę i niedzielę. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładam lnianą ściereczką, podsypuję mocno mąką pszenną i przekładam do niego zarobione ciasto na chleb. Od prawie miesiąca systematycznie przekonuję się, jak rzemieślniczą, ciężką i wymagającą cierpliwości pracą jest wypiekanie własnego chleba. Nie mam jeszcze swojego ulubionego chleba własnego wypieku, gdyż za każdym razem piekę inny i testuję nowy przepis. Chyba połknęłam bakcyla, bo niedawno zakupiłam sobie koszyczek do wyrastania chleba, żeliwny garnek i książkę z przepisami. Zauważyłam, że pieczenie domowego chleba ma też dobroczynny wpływ na mnie. Począwszy od wyhodowania zakwasu, doboru mąki, dopracowaniu przepisu, na wyrabianiu ciasta chlebowego skończywszy. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/01/03/chleb-graham-zakwasie-orkiszowym/