Wymiary formy: 25x36 cm Składniki: ciasto orzechowe: - 200 g siekanych orzechów włoskich - 4 jajka - 4 łyżki mleka - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 budynie śmietankowe - 3 łyżki cukru - 4 żółtka - ananas z puszki 560 g - 200 g masła - 250 g delicji szampańskich o smaku wiśniowym Przygotowanie: ananas ciasta ciasta na święta ciasto orzechowe ciasto szampańskie ciasto z ananasem ciasto z orzechami delicje masa ananasowa orzechy orzechy włoskie Połowę wody z sokiem gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z proszkiem budyniowy i żółtkami. Zawiesinę wlewamy na wrzący się sok z wodą i gotujemy budyń. Na ciasto orzechowe wykładamy połowę masy ananasowej i układamy delicje. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń. Następnie cały czas miksując dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę, proszek do pieczenia i siekane orzechy.