Makowiec japoński

Wiesław
Boże Narodzenie
23.12.2018 13:55
Makowiec japoński

Znakomicie sprawdzi się na świąteczne spotkania z rodziną i znajomymi 3 szklanki maku 8 jabłek średniej wielkości 10 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru pudru 400 g masła 10 łyżek kaszy manny 10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona) Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby cały był przykryty i gotujemy około 20 min. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i studzimy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2018/12/makowiec-japonski.html