Seromak na kruchym spodzie

Karol
Boże Narodzenie
23.12.2018 14:04
Seromak na kruchym spodzie

Potrzebne składniki Na ciasto: 120 g masła 1 całe jajko i 1 żółtko 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka miodu garść rodzynek i bakalii bo pewnie w puszce za mało łyżka otartej skórki pomarańczowej Masa serowa: 1 kg sera białego lub opakowanie dobrej jakości sera na sernik już mielonego 2 jajka i białko które zostało z ciasta 1 budyń waniliowy 100 g masła 1/2 szklanki cukru kilka kropel aromatu migdałowego Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Szybko wyrabiamy na gładką masę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Masę makową łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy. Wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół. Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to ciasto – seromakowiec. Jajka na masę serową ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy aromat, budyń i ciepłe masło. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni. Warto je zostawić w uchylonym piekarniku po upieczeniu na trochę. Tu macie dwa w jednym, więc to trochę wersja dla leniwych, bo i wyrabiać specjalnie nie trzeba a większość roboty zrobi za nas mikser. Jeśli Wasz piekarnik piecze za mocno i przed upływem godziny będziecie już mieli wierzch mocno przypieczony, przykryjcie ciasto folią aluminiową i dopieczcie jeszcze kilka minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/seromak-na-kruchym-spodzie/