Zdrowsza i lżejsza wersja pączków z aromatyczną marmoladą z dodatkiem róży 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru 50 g masła 2 szklanki mąki 125 ml mleka 1 jajko 25 orzechów włoskich w skorupkach olej mąka do oprószenia orzechów marmolada + konfitura z róży Po wyjęciu z piekarnika, z pączków usuwamy orzechy, a w ich miejsce wkładamy po łyżeczce marmolady wymieszanej z różą. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 min. Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 25 min. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 1/2 cm.