Focaccia

Obiad

20.12.2018 16:16

Focaccia

Przede wszystkim dlatego, że już mam pomysły na to co jeszcze można z nią wykombinować 😀 Kiedyś przeczytałam gdzieś, że niektórzy szefowie kuchni nie byliby w stanie napisać książki kucharskiej, bo cały czas coś zmieniają i nigdy nie są zadowoleni z efektu. Odstawiamy jeszcze na 30 minut, po czym przenosimy do lodówki na noc lub na parę godzin. Odkyciem było dla mnie to, że można łatwo spowolnić proces fermenctacji ciasta na pizzę lub focaccię wstawiając po prostu wyrobione ciasto do lodówki. Ale na chwilę obecną to jest mój sposób na pyszną, rumianą focaccię. Włączamy piekarnik (220 stopni) i wyjmujemy ciasto z lodówki na czas rozgrzewania piekarnika (ok. 1 godziny). Focaccia Woda (ciepła, przegotowana) 346 ml Drożdże świeże 25 g Zakwas (dojrzały) – można pominąć 100 g Mąka pszenna (np. młyńska) 462 g Spowolnienie takie (które podczas przygotowywaniem chleba nazywa się garowaniem), pozwala też bakteriom i grzybom na wydobycie dodatkowych aromatów. Idealnie przygotować ciasto już dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut. Pewnie za jakiś czas zajrzę też do tego przepisu i coś w nim zmienię, poprawię. To jest też to czego chciałabym się trzymać, ale jakoś zawsze muszę dodać do moich potraw pierwiastek zmiany!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rabarbarowo.pl/focaccia/