7 sposobów na świątecznego śledzia - poznaj 7 super przepisów!

Magdalena
Kulinaria
20.12.2018 1:13
7 sposobów na świątecznego śledzia - poznaj 7 super przepisów!

Śledź jest najpopularniejszą rybą w Polsce. Znana jest już od setek lat. Dzięki niskiej cenie, łatwej dostępności, na naszych stołach króluje nie tylko od święta, ale również na co dzień. Szczególnie w Wigilię nie może go zabraknąć w świątecznym menu. Poznaj sposoby na przyrządzenie wigilijnego śledzia!

Zdjęcie 7 sposobów na świątecznego śledzia - poznaj 7 super przepisów! #1

Śledzie gajowego

Składniki:

  • 4 szt. Matiasów
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz,
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Namocz grzyby. Pokrój cebulę i posól i zeszklij na oleju. Grzyby gotuj przez pól godziny na małym ogniu. Następnie posiekaj i dodaj do cebuli. Przypraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu. Odstaw do ostudzenia. Kolejno dodaj olej i miód i przypraw szczyptą cynamonu. Wcześniej namoczone śledzie pokrój w paseczki i zmieszaj z sosem. Przełóż całość do słoika i odstaw na 3 dni.

Śledzie po żydowsku

Składniki:

  • 1 kg śledzi -matiasy
  • 4 duże cebule
  • 20 dag rodzynek
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki octu winnego jabłkowego

Przygotowanie:

Namocz śledzie w mleku lub wodzie. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Na patelni podduś cebulę do miękkości. Dorzuć do niej rodzynki i pozostaw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę, jeśli będzie za kwaśne to cukier. Pozostaw do wystudzenia. W tym czasie w szklane rozrób olej i ocet. Wlej na dno słoika. Ułóż warstwami, na zmianę cebulę i śledzie, zaczynając od cebuli. Odstaw na 2-3 dni.

Zdjęcie 7 sposobów na świątecznego śledzia - poznaj 7 super przepisów! #2

Śledzie po szwedzku

Składniki:

  • 6 szt. Matiasów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Namocz śledzie przez noc w mleku lub wodzie. Przygotuj sos szwedzki, mieszając wszystkie składniki. Pokrój filety na mniejsze kawałki, a cebulę w pióra. Wyłóż cebulę na półmisku, na niej ułóż śledzie i polej sosem szwedzkim.

Śledzie marynowane z sosem tatarskim

Składniki:

  • 400 g śledzi marynowanych
  • kilka ogórki konserwowych
  • 400 g pieczarek marynowanych
  • 2 szt. cebula
  • 500 ml majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Śledzie pokrój na kawałki. Ogórki, pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaną cebulę sparz w sitku wrzątkiem dla pozbycia się nadmiaru ostrości. Ogórki, pieczarki i cebulę zmieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem. Całość mieszamy ze śledziami i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.

Zdjęcie 7 sposobów na świątecznego śledzia - poznaj 7 super przepisów! #3

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 500 g matiasów w oleju
  • 3 ugotowane buraki
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Wyczyść marchewkę i ziemniaki i ugotuj bez obierania przez ok. 20-30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ugotuj jajka na twardo. Wypłucz śledzie i pokrój w małe kostki. Ułóż na dnie naczynia, następnie wyłóż warstwę z drobno posiekanej cebuli. Kolejno ułóż warstwę startej marchewki i ziemniaków. Jajka zetrzyj na tarce i wyłóż jako kolejną warstwę. Wymieszaj majonez i jogurt ze startymi burakami, całość dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane buraki wylej na górną część sałatki. Zdjęcie 7 sposobów na świątecznego śledzia - poznaj 7 super przepisów! #4

Rolada buraczkowa ze śledziem

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 1 jajko
  • 130-150 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 5-6 filetów śledziowych wiejskich w oleju
  • 300 g serka kremowego śmietankowego
  • 2 duże ogórki
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj buraka, obierz i zmiksuj blenderem. Ubij białko jajka na sztywno. Do buraka dodaj żółtko, sól, mleko, olej i mąkę. Wszystko wymieszaj. Dodaj ubite białko i połącz z masą buraczkową. Dno blachy (35x22) wyłóż papierem i wylej równomiernie na ciasto. Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto zwiń w ciasto i pozostaw do wystudzenia. Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami i drobno pokrojonymi ogórkami. Śledzie wyjmij z zalewy, osusz i pokrój wzdłuż na pół. Roladę delikatnie rozwiń i posmaruj serkiem i ułóż paski śledzi. Zwiń w roladę i zawiń w folię. Odstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój na grube plastry ok. 1-1,5 cm.

Śledzie po japońsku

Składniki:

  • 3 matiasy
  • 3 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz, papryka słodka
  • jabłko

Przygotowanie:

Namocz matiasy w mleku przez noc. Pokrój wzdłuż na pół. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Odcedź groszek, pokrój ogórka w drobną kostkę i odciśnij. Posiekaj cebulę. Całość wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj pieprz. Wyłóż na półmisek. Na to rozłóż połówki jajek zawinięte w śledzie. Udekoruj majonezem i szczyptą słodkiej papryki, całość ozdób zielenina np. natką pietruszki, koperkiem.