Śledź jest najpopularniejszą rybą w Polsce. Znana jest już od setek lat. Dzięki niskiej cenie, łatwej dostępności, na naszych stołach króluje nie tylko od święta, ale również na co dzień. Szczególnie w Wigilię nie może go zabraknąć w świątecznym menu. Poznaj sposoby na przyrządzenie wigilijnego śledzia!
Śledzie gajowego
Składniki:
- 4 szt. Matiasów
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- szczypta cynamonu
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Namocz grzyby. Pokrój cebulę i posól i zeszklij na oleju. Grzyby gotuj przez pól godziny na małym ogniu. Następnie posiekaj i dodaj do cebuli. Przypraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu. Odstaw do ostudzenia. Kolejno dodaj olej i miód i przypraw szczyptą cynamonu. Wcześniej namoczone śledzie pokrój w paseczki i zmieszaj z sosem. Przełóż całość do słoika i odstaw na 3 dni.
Śledzie po żydowsku
Składniki:
- 1 kg śledzi -matiasy
- 4 duże cebule
- 20 dag rodzynek
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki octu winnego jabłkowego
Przygotowanie:
Namocz śledzie w mleku lub wodzie. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Na patelni podduś cebulę do miękkości. Dorzuć do niej rodzynki i pozostaw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę, jeśli będzie za kwaśne to cukier. Pozostaw do wystudzenia. W tym czasie w szklane rozrób olej i ocet. Wlej na dno słoika. Ułóż warstwami, na zmianę cebulę i śledzie, zaczynając od cebuli. Odstaw na 2-3 dni.
Śledzie po szwedzku
Składniki:
- 6 szt. Matiasów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- sos:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Namocz śledzie przez noc w mleku lub wodzie. Przygotuj sos szwedzki, mieszając wszystkie składniki. Pokrój filety na mniejsze kawałki, a cebulę w pióra. Wyłóż cebulę na półmisku, na niej ułóż śledzie i polej sosem szwedzkim.
Śledzie marynowane z sosem tatarskim
Składniki:
- 400 g śledzi marynowanych
- kilka ogórki konserwowych
- 400 g pieczarek marynowanych
- 2 szt. cebula
- 500 ml majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śledzie pokrój na kawałki. Ogórki, pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaną cebulę sparz w sitku wrzątkiem dla pozbycia się nadmiaru ostrości. Ogórki, pieczarki i cebulę zmieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem. Całość mieszamy ze śledziami i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 500 g matiasów w oleju
- 3 ugotowane buraki
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Wyczyść marchewkę i ziemniaki i ugotuj bez obierania przez ok. 20-30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ugotuj jajka na twardo. Wypłucz śledzie i pokrój w małe kostki. Ułóż na dnie naczynia, następnie wyłóż warstwę z drobno posiekanej cebuli. Kolejno ułóż warstwę startej marchewki i ziemniaków. Jajka zetrzyj na tarce i wyłóż jako kolejną warstwę. Wymieszaj majonez i jogurt ze startymi burakami, całość dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane buraki wylej na górną część sałatki.
Rolada buraczkowa ze śledziem
Składniki:
- 1 duży burak
- 1 jajko
- 130-150 g mąki
- 200 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 5-6 filetów śledziowych wiejskich w oleju
- 300 g serka kremowego śmietankowego
- 2 duże ogórki
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj buraka, obierz i zmiksuj blenderem. Ubij białko jajka na sztywno. Do buraka dodaj żółtko, sól, mleko, olej i mąkę. Wszystko wymieszaj. Dodaj ubite białko i połącz z masą buraczkową. Dno blachy (35x22) wyłóż papierem i wylej równomiernie na ciasto. Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto zwiń w ciasto i pozostaw do wystudzenia. Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami i drobno pokrojonymi ogórkami. Śledzie wyjmij z zalewy, osusz i pokrój wzdłuż na pół. Roladę delikatnie rozwiń i posmaruj serkiem i ułóż paski śledzi. Zwiń w roladę i zawiń w folię. Odstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój na grube plastry ok. 1-1,5 cm.
Śledzie po japońsku
Składniki:
- 3 matiasy
- 3 jajka
- pół czerwonej cebuli
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- pieprz, papryka słodka
- jabłko
Przygotowanie:
Namocz matiasy w mleku przez noc. Pokrój wzdłuż na pół. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Odcedź groszek, pokrój ogórka w drobną kostkę i odciśnij. Posiekaj cebulę. Całość wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj pieprz. Wyłóż na półmisek. Na to rozłóż połówki jajek zawinięte w śledzie. Udekoruj majonezem i szczyptą słodkiej papryki, całość ozdób zielenina np. natką pietruszki, koperkiem.