Ciasto Toffi - bez pieczenia (3 bit)

Ewa
Ciasta
19.12.2018 8:56
Ciasto Toffi - bez pieczenia (3 bit)

mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Krem toffi: 400 g masy krówkowej, schłodzonej 500 ml śmietany 36%, schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny w proszku Krem śmietanowy: 500 ml śmietany 36%, schłodzonej 1 cukier wanilinowy (16 g) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Herbatniki – masa budyniowa – krakersy – masa toffi – krakersy – masa śmietanowa Źródło Dodatkowo: 1,5 opakowania słonych krakersów (duże opakowanie) około 150-200 g herbatników typu petitki czekolada lub kakao do oprószenia Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) rozkładamy herbatniki. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Po tym czasie podgrzewamy ją krótko w kuchence mikrofalowej lub na palniku (tylko do rozpuszczenia. Na kremie ponownie wykładamy krakersy. Żelatynę zalewamy około 40-50 ml zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko w mikrofali lub na palniku, tylko do rozpuszczenia. Masę budyniową od razu przelewamy na przygotowane na dnie formy herbatniki, wyrównujemy. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy pół szklanki cukru oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Przygotowany krem toffi wykładamy na warstwę krakersów (masa budyniowa powinna być zimna). Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Do mieszanki wsypujemy obie mąki i mieszamy lub miksujemy blenderem tak długo, aż masa stanie się gładka. Przygotowaną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do wyraźnego zgęstnienia budyniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/12/19/ciasto-toffi-bez-pieczenia-3-bit/