Ropa vieja – potrawka z mięsa i ciecierzycy – kuchnia kanaryjska

Judyta
Obiad
18.12.2018 8:36
Ropa vieja – potrawka z mięsa i ciecierzycy – kuchnia kanaryjska

Chyba żaden mój posiłek (poza śniadaniami) na Fuercie nie mógł obyć się bez ziemniaczków z mojo roho, czyli sosu na bazie oliwy z dodatkiem suszonych pomidorów, kolendry i papryki. Dzisiaj podpowiem Wam jak przygotować ropa vieja z kurczakiem Składniki: ½kg cieciorki ½ kg wołowiny ½ kg mięsa z kurczaka 4 ząbki czosnku papryka cebula, pomidor szklanka białego, półwytrawnego wina, szklanka rosołu słodka papryka, pieprz, rozmaryn, liść laurowy, goździki, sól – dp smaku olej Przygotowanie: 1. Ponoć ich nazwa wywodzi się z dawnych czasów, gdy mężczyźni chodzili na kieliszeczek czegoś mocniejszego do miejscowego baru i przykrywali ten kieliszeczek plasterkiem sera, chleba lub szynki, aby nie wpadały do napitku muchy i kurz. Z gofio przygotowuje się ciastka i ciasta, robi ciasto na pizzę, albo spożywa zalane mlekiem na śniadanie. Danie główne, którego trzeba tu spróbować to oczywiście paella, przyrządzana z ryżu z różnymi gatunkami mięsa, owocami morza i warzywami. Miałam przyjemność spróbowania dwóch rodzajów ropa vieja: z mięsem ze świni kanaryjskiej i pomidorami, oraz z kurczakiem. Potrawa rodem z Ameryki południowej i Karaibów, z którymi Kanary są bardzo silnie związane (ale o tym w innym wpisie). Uprawiają więc ziemniaki, pomidory, paprykę, kukurydzę,winogrona, oraz oliwki z których wyrabia się ponoć najlepszą oliwę na świecie. , to rodzaj potrawki przyrządzonej z mięsa i ciecierzycy z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i przypraw. Najczęściej są to plastry koziego sera, wspaniale smakujące go w towarzystwie dżemu z owoców opuncji, czarne oliwki, no i oczywiście ziemniaki -papa bonita (piękne ziemniaki) polane mojo roho . Z mięs najpopularniejsza jest kozina i wieprzowina z tutejszych czarnych świń. 4. Podsmażamy mięso wraz z cieciorką aż do kruchości i odstawiamy z ognia. Kanaryjczycy dzień zaczynają od mocnej kawy często z dodatkiem rumu carajillo, która stawia na nogi i daje energetycznego kopa. Nie możecie też opuścić Kanarów bez skosztowania leche leche, bardzo słodkiej kawy przyrządzanej z mleczkiem skondensowanym. Ważnym produktem dla Kanaryjczyków jest tzw. gofio, czyli mączka z uprażonych ziaren pszenicy, lub kukurydzy. 5. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, paprykę, obranego pomidora i posiekany czosnek, dodajemy pieprz i goździki 6. Kupiłam sobie mączkę gofio i będę robiła z niej ciasteczka, czego nie omieszkam Wam opisać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/ropa-vieja-potrawka-z-miesa-i-ciecierzycy-kuchnia-kanaryjska/