Półkruchy makowiec gwiazda (6 składników)

Wilk
Ciasta
17.12.2018 20:00
Półkruchy makowiec gwiazda (6 składników)

- Do lukrowania można użyć tradycyjnego lukru na wodzie lub lukru śmietankowego (cukier puder wymieszany ze śmietanką 30% w proporcji 1:1) - Masę makową można też zastąpić roztopioną czekoladą z pokruszonymi orzechami, jeśli marzy nam się ciasto o innym smaku. - Na środku można odcisnąć mały kieliszek, aby łatwiej było kroić (jak widać na zdjęciach, nie udało mi się trafić w sam środek :D) - Brzegi naciąć tak, aby uzyskać 16 pasków. Półkruchy makowiec gwiazdaDrukuj przepis Składniki ► świeże drożdże [25 g / 1/4 kostki] ► cukier puder [80 g / 8 łyżek] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► mąka pszenna [260 g / 2 szklanki] Jego przewagą nad klasycznym, drożdżowym ciastem jest to, że nie przesycha i nie twardnieje tak szybko, więc spokojnie uchowa się w dobrej kondycji do końca świąt (choć z pewnością nie przetrwa tak długo, gwarantuję). - Gotową gwiazdę przełożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i piec w 180 stopniach przez 20-23 min (pod koniec należy obserwować, aby nie spiekło się za bardzo). - Chwytać po 2 i wywijać do zewnątrz (w prawej dłoni w prawą stronę, w lewej dłoni w lewą). Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę. - Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na osobnym arkuszu papieru do pieczenia. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 16 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. - Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Na 1 kawałek 181 kcal, 22 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, 4 g białka - wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! - Na pierwszym kawałku ciasta odcisnąć delikatnie obrys talerza, następnie nałożyć połowę masy makowej, zostawiając ok. 1-2 cm marginesu. Dziś mam dla Was przepis na wspaniały makowiec – jest nie tylko piękny, ale też przepyszny! Przygotowanie - Masło do tego przepisu powinno być zimne, prosto z lodówki, natomiast jajka w temperaturze pokojowej. Można też zawinąć ciasno w folię lub przełożyć do woreczka strunowego i zamrozić. Wymieszać i szybko zagnieść gładką kulę z ciasta (w razie potrzeby, delikatnie podsypać mąką).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/12/polkruchy-makowiec-gwiazda-6-skladnikow.html