Dziś dzielę się z Wami przewspaniałym przepisem mojej Mamy – te koperty z jabłkami to absolutny hicior, który w naszym domu pojawiał się regularnie. Koniecznie spróbujcie i dodajcie do swoich domowych przepiśników :) Koperty z jabłkami Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [250 g] ► drożdże [25 g / 1/4 kostki] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► mleko [5 łyżek mleka / 75 g] ► cukier [25 g / 2 łyżki] Obrać jabłko i pokroić w cząstki o wielkości kęsa (ja zwykle kroję jabłko w ósemki i każdą taką cząstkę jeszcze na 2 lub 3 części). Koperty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 6-8 minut (doglądać, kiedy zaczynają się rumienić). Docisnąć w środku mocno, bo ciasto ma tendencję do ,,otwierania się podczas pieczenia (chociaż takie otwarte koperty też wyglądają całkiem uroczo :D). W misce rozetrzeć drożdże z cukrem za pomocą łyżki, do momentu aż drożdże staną się płynne. Jeśli chcesz, aby ciasteczka zarumieniły się podczas pieczenia, po uformowaniu można posmarować je rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Cieszę się, że w końcu spisałam ten przepis i będzie na blogu już zawsze.