Łosoś pieczony z porem – Składniki: ok. 600 g filetu z łososia sok z połowy małej cytryny 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części – ok. 300 g) 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżki mascarpone 4 czubate łyżki startego parmezanu – ok. 40 g sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku masło lub oliwa/olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia kilka łodyżek drobnego szczypiorku (opcjonalnie) Łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut pod przykryciem i 2-3 minuty bez przykrycia. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone pory. Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem pora to pyszny pomysł na piątkowy, niedzielny, czy świąteczny obiad. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Przepis na pieczonego łososia pod porową pierzynką: Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryba pieczona w piekarniku pod przykryciem wychodzi pyszna i soczysta, a dodatek pora jest wspaniałym uzupełnieniem dania. W zależności od grubości filetów czas pieczenia czasami trzeba wydłużyć o kilka minut.