Ciasto drożdżowe: - 130 ml ciepłego mleka - 30 g świeżych drożdży - 340 g mąki pszennej typ 500 - 1 jajko - 60 g masła - szczypta soli - 40 g cukru - 100 g rodzynek - 50 g suszonych daktyli - 100 g suszonych fig - 50 g suszonych śliwek - 50 g suszonej żurawiny - 100 g posiekanych płatków migdałowych - 50 ml rumu - skórka starta z 1 cytryny - skórka starta z 1 pomarańczy - 1 laska wanilii - 200 g marcepanu Tak przygotowaną struclę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 20 minut. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już w okresie adwentu, a zjadano dopiero w okresie świąt. W czasie powstania tego wypieku, nie dodawano do niego masła, bo było to zabronione w okresie adwentu, który to był zarazem czasem postu. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut. W dzisiejszych czasach pojawiło się wiele jego kopii, ale za oryginały nazywane Drezno Stollen są uważane tylko te z pieczęcią króla Augusta II Mocnego. O ile wypieki drożdżowe są najsmaczniejsze w dzień samego wypieku, to ta strucla była smaczniejsza zdecydowanie na następny dzień. Krótko zagnieść, po czym dodać skórki z wanilią oraz bakalie i orzechy wraz z rumem. Jeżeli ciasto będzie się zbyt szybko przypalać od góry, to położyć na nim np. papier do pieczenia. Dopiero z czasem Stollen stawało się ciastem coraz bardziej słodkim i bogatym w składniki. - 1 jajko - 1 łyżka mleka - cukier puder - 1 łyżka stopionego masła WYKONANIE Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z dobrze umytej cytryny i pomarańczy. Stollen, to tradycyjne ciasto pieczone i spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jeżeli wyrobione ciasto po zużyciu całego masła będzie nadal zbyt lepkie, to dosypać łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Z obu stron wałka zrolować ciasto, tak aby znalazło się przy wałku. Dodatek marcepanu pojawił się w późniejszym czasie, bo dodaje on ciastu niezwykłego smaku i aromatu. Na środku umieścić wałek z marcepanu. Następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie na kształt owalu. Struclę posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z mlekiem, po czym włożyć do piekarnika.