⦁ szczypta soli ⦁ olej do smażenia ⦁ 1 szklanka bułki tartej + 1 jajko do panierowania Farsz: ⦁ 1 szklanka zielonej soczewicy ⦁ 400 g szpinaku mrożonego ⦁ 200 g sera feta ⦁ 1 cebula ⦁ 2 ząbki czosnku ⦁ pieprz Wykonanie: Ciasto: ⦁ 220 g mąki pszennej ⦁ około 220 ml mleka ⦁ około 180 ml wody gazowanej ⦁ 1 jajko ⦁ 1 łyżka oliwy Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, wówczas dodajemy szpinak, smażymy aż szpinak się rozmrozi. 12/17/2018 Krokiety z soczewicą i szpinakiem na Boże Narodzenie U kogo na święta będą krokiety, a u kogo paszteciki :-)? Wówczas na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz ser feta. Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. U mnie tym razem krokiety, w nieco odmienionej wersji - z zieloną soczewicą i szpinakiem.