Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową

Pati
Boże Narodzenie
17.12.2018 13:30
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową

Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody 500 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski margaryny (125 g) 6 żółtek 5 białek Polewa: puszka masy krówkowej (kajmak) (510g) 1/2 kostki masła (100 g) (w temperaturze pokojowej) W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie zgrzyta pomiędzy zębami. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150° z termoobiegiem przez około 40 minut. I choć nie jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak 😀 to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Wymiary formy 33 cm x 24 cm Na początku zaparzamy mak. Na koniec dodajemy miód oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/makowiec-na-kruchym-ciescie-z-polewa-kajmakowa