Wigilijne uszka

Magdalena
Boże Narodzenie
16.12.2018 11:22
Wigilijne uszka

Przepis na pyszny domowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 jajka klasy M gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz uwagi poniżej) Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć ja robię to od razu ręką – wystarczy zgarniać najpierw mąkę, nie wkładamy ręki do gorącej wody). Wigilijne uszka Czerwony barszcz z uszkami, to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Wodę wlewamy stopniowo cały czas wyrabiając, gdy ciasto zaczyna być plastyczne i nie lepić się do dłoni nie dolewamy więcej wody. Grzyby moczymy w wodzie (powinna je przykryć), najlepiej zostawić je na godzinę (ale można krócej). Podajemy z czerwonym barszczem np. z tego przepisu Barszcz czerwony z pieczonych buraczków Uwagi! U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno zostać cały czas pod przykryciem, ay nie straciło swojej elastyczności (niewykorzystane skrawki można zagnieść i również tam schować). Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Sklejamy mocno brzegi i zawijamy na palcu sklejając końcówki i tworząc w ten sposób uszka. Gdy uszka wypłyną na wierzch zostawiamy je jeszcze chwilę i wyciągamy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę. Do każdego nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół tworząc trójkąty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/wigilijne-uszka/