Polecam! (składniki na ok. 30-60 sztuk - w zależności jak dużej wykrawaczki użyjesz) - 80 g masła w temp. pokojowej - 1 jajko rozm. L - 220 g mąki pszennej T450 - 80 g cukru pudru - 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) - 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto. Po tym czasie wyjąć ciasto, odkroić połowę, rozwałkować na podsypanym blacie (na ok. 0.5 mm grubości) i wykrawać dowolne kształty. Upieczone ciasteczka od razu przełożyć na kratkę i na niej studzić. I aby ten czas szybciej mi płynął już z początkiem miesiąca wyciągam bożonarodzeniowe ozdoby, kupuję choinkę i piekę mnóstwo pysznych korzennych smakołyków. Wzorek ładnie się na nich odbija, ponieważ nie rosną mocno.