Składniki na 1 bochenek 170g zakwasu żytniego – ja zrobiłam żytni razowy 600g mąki orkiszowej 380ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonej żurawiny mąka pszenna do podsypania Wykonanie Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ja to zrobiłam w ten sposób: durszlak postawiłam na stole, blachę do góry dnem przyłożyłam do wierzchu durszlaka i jednym zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładamy lnianą ściereczką, podsypujemy mocno mąką pszenną i przekładamy do niego zarobione ciasto na chleb. Sama stworzyłam przepis na zakwas żytni, sama skomponowałam przepis na chleb. Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.