Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese)

Kasia
Makarony
28.02.2017 19:21
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese)

Składniki na 8 porcji:1 kg świeżych pomidorów lub 800 g pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając (niezbyt często, bo to obniża temperaturę gotowania). Gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając (niezbyt często, bo to obniża temperaturę gotowania). Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do końca jest sosem) i o mieście, z którego pochodzi. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. W razie potrzeby dolać nieco bulionu lub wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2015/09/makaron-tagliatelle-z-sosem-bolonskim.html